PUT POD NOGE Sezonu započinje serijalom iz zemalja u kojima djeluju hrvatski misionari

“Pričom isprepletenom pjesmom tako se prepuštamo mašti dok otkrivamo mjestašca isklesana kroz povijest, milijunske gradove visokog napretka, pitome obronke i negostoljubive planine, morske pučine i divljine putujućeg pijeska. Koračamo hodočasničkim putevima i stopama svetaca otkrivajući mjesta u kojima su živeći Evanđelje ostavili svoj trajni pečat”, poručuje urednica emisije “Put pod noge” čija nova sezona počinje s početkom jesenske sezone na HKR-u.

“Vođeni željom za otkrivanjem drugog i drugačijeg, oduševljeni Božjim djelom u svemu stvorenome, u jedinstvenosti čovjeka, u snazi i ljepoti prirode, nastavljamo svoje traganje u emisiji ‘Put pod noge’ na valovima Hrvatskog katoličkog radija”, poručuje urednica emisije Tihana Semijalac. Podsjeća da se na Put “krenulo” još 2004. godine i od tada se nastoji unijeti malo svježine u svakodnevicu donoseći priče mnogih znatiželjnika, ljubitelja putovanja, hodočasnika, vječnih tragatelja koji nam otvaraju oči za nove obzore.

Zamislite snagu zemljinog stvaralaštva, saznajte kako drugi izražavaju svoje misli i osjećaje, upoznajte riznicu zemlje i čovjekova života, osjetite miris drevnih vremena koji prožima i duh modernoga svijeta

“Pričom isprepletenom pjesmom tako se prepuštamo mašti dok otkrivamo mjestašca isklesana kroz povijest, milijunske gradove visokog napretka, pitome obronke i negostoljubive planine, morske pučine i divljine putujućeg pijeska. Koračamo hodočasničkim putevima i stopama svetaca otkrivajući mjesta u kojima su živeći Evanđelje ostavili svoj trajni pečat”, ističe urednica emisije i poziva: “Pridružite nam se i u novoj sezoni ‘putovanja’, zamislite snagu zemljinog stvaralaštva, saznajte kako drugi izražavaju svoje misli i osjećaje, upoznajte riznicu zemlje i čovjekova života, osjetite miris drevnih vremena koji prožima i duh modernoga svijeta, spoznajte ljepotu raznolikosti!”

Svakog dana trebamo s divljenjem gledati u čudesna djela Božja u svim stvorenjima i svemu stvorenome. Baš kao što se sveti Franjo divio cvijetu, ptici, suncu, mjesecu, zvijezdama, vjetru…

Tihana Semijalac, koja će sebe nazvati pustolovom u duši i hodočasnikom na zemlji, ističe da je sa svakim novim ‘putovanjem’ želja za daljnim ‘putovanjima’ još veća. “Čovjek bi pomislio da nije bilo lako kroz sve te godine zadržati jednak žar u uređivanju jedne emisije, ali svaka nova priča uvijek je bila prozor u sasvim novi svijet i budila novu znatiželju i poticaj da krenemo korak dalje u nepoznato. Kad govorimo o počecima emitiranja, s posebnom pažnjom se sjećam dragog tonca Nina Barhanovića koji nažalost više nije među nama, a koji je zaslužan za uvodnu špicu emisije. Nino je bio jedan od onih ljudi kojima se obratite s povjerenjem da će posao odraditi besprijekorno, a sjećam se da sam na ovu špicu k tome ostala zadivljena i njegovom tankoćutnošću kojom je proniknuo u bit poruke i smisla emisije – a to je da svakog dana trebamo s divljenjem gledati u čudesna djela Božja u svim stvorenjima i svemu stvorenome. Baš kao što se sveti Franjo divio cvijetu, ptici, suncu, mjesecu, zvijezdama, vjetru… Mogu reći da je baš ta špica tj. Nino zaslužan da sam i u danima umora ponovno probudila želju za novim ‘putovanjima’”, naglašava urednica emisije.

U počecima sam razmišljala kako u radijskoj emisiji stvoriti sliku – često nam to, naime, nedostaje da bismo upotpunili priču o dalekim mjestima, kulturama, svjetovima – stoga mi je pored dobre priče od prvog dana bila važna glazbena oprema emisije tj. podloga, pjesme i zvukovi

“U počecima sam razmišljala kako u radijskoj emisiji stvoriti sliku – često nam to, naime, nedostaje da bismo upotpunili priču o dalekim mjestima, kulturama, svjetovima – stoga mi je pored dobre priče od prvog dana bila važna glazbena oprema emisije tj. podloga, pjesme i zvukovi koji će u tome uvelike pomoći. Nije uvijek lako odabrati ni dobru priču, ali često je pravi izazov pronaći i odabrati onaj glazbeni ukras, stoga se na tom dijelu ponekad valja dobro pomučiti, ali isplati se”, kaže Semijalac i ističe kako je s vremena na vrijeme iznenadi činjenica da se slušatelji sjećaju emisija od prije nekoliko godina, ponekad se jave, zamole da poslušaju koju. “A onda pomislim – to su valjda slike koje su stvorili slušajući, slike koje se pamte – i to me veseli”, rekla je urednica emisije.

Veseli me da ćemo ovu sezonu započeti serijalom emisija iz zemalja u kojima djeluju hrvatski misionari

Za dobro “putovanje” u neku drugu zemlju putem radijskih valova ključan je dobar sugovornik, ali i moja priprema je također vrlo važna, naglašava Semijalac. “Rekla bih da to dvoje čini okosnicu oko koje kasnije samo dodajem ukrase. K tome dobro dođe i malo znatiželje i potrebe za sanjarenjem”, uz smijeh dodaje.

“Veseli me da ćemo ovu sezonu započeti serijalom emisija iz zemalja u kojima djeluju hrvatski misionari. Na nedavnom Susretu hrvatskih misionara i misionarki u Rijeci imala sam sreću upoznati te Božje ljude koji su me, osim pričom, osvojili svojom mirnoćom i radošću, dječjom prostodušnošću i gotovo nestvarnom pojavom u svim svojim gestama i kretnjama. Nevjerojatna je snaga i okretnost koju pokazuju u često krhkom tijelu i snalažljivost da iz gotovo ničega stvore bolje uvjete života ljudima za koje žive. Bilo je neprocjenjivo i milosno provesti s njima nekoliko dana, nadam se da će se dio tog duha moći osjetiti i u emisiji ‘Put pod noge’. S nestrpljenjem očekujem emitiranje!” poručuje Tihana Semijalac.

Komentiraj