Otvorena izložba „Uvezi naše prošlosti“ u NSK

U povodu obilježavanja Dana europske baštine 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 22. rujna 2022. godine otvorena je konzervatorsko-restauratorska izložba pod nazivom Uvezi naše prošlosti.

Na početku svečanosti okupljenima se obratila pomoćnica glavne ravnateljice NSK za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske dr. sc. Sofija Klarin Zadravec koja je istaknula važnost interpretacije baštine uz pomoć suvremenih tehnologija te autorica izložbe Gabriela Aleksić, konzervatorica restauratorica i koordinatorica Procesa opremanje i uvez građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Autorica izložbe kazala je kako je izložbom željela pokazati svoj rad i rad svojih kolega koji, iako zahtijeva veliku razinu stručnosti i predanosti, često prolazi nezamijećen.

O novim tehnologijama u prikazivanju baštinske građe govorio je mladi znanstvenik dr. sc. Vladimir Cviljušac s Katedre za računarsku grafiku i multimedijske sustave Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu., koji je ujedno i suautor izložbe. Istaknuo je kako se novim tehnologijama može učiniti dostupnom građa koja se zbog svoje krhkosti ne smije izlagati.

Za vrijeme trajanja izložbe neke od najljepših knjiga iz zbiraka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bile su izložene u vitrinama te prikazane tiskanim računalno generiranim hologramima (hologramski plakati). U pripremi izložbe sudjelovali su djelatnici Odjela zaštita i pohrana.

Izložba se održava uz potporu Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD d.o.o.) te se može razgledati do petka  23. rujna 2022. godine.

Izvor : https://www.nsk.hr/otvorena-izlozba-uvezi-nase-proslosti-u-nsk?fbclid=IwAR1mpy-3rdqZG9KEUb2DvKMhdXvZVzv3GE60uDyQ8zL44bbwJezGmCTY0Fs

Komentiraj